نخستین همایش بین المللی معرفی فرصت های سرمایه گذاری و توسعه پایدار سواحل زیبای مکران با حضور معاون اول محترم رئیس جمهور، وزیران محترم دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، راه و شهرسازی، فرمانده هان نیروهای مسلح و نمایندگلن بخش خصوصی کشور و حضور فعال وزارت خانه ها و بانک ها و دستگاه های اجرایی مرتبط با امور توسعه سرمایه گذاری و
مدیران ارشد 30 شرکت و موسسه بزرگ از کشورهای روسیه، فرانسه، آلمان، ژاپن، سوئد، ترکمنستان، افغانستان، نروژ، هندوستان، اسلواکی، قزاقستان، لبنان، فنلاند، بنگلادش، چین، اسپانیا، پاکستان، هلند، ترکیه و کره جنوبی و 35 هلدینگ بزرگ داخلی در حوزه سرمایه گذاری و زیر ساخت ها و گروه مشاوران بین المللی توسعه سرمایه گذاری راه ابریشم طریق الحریر SILKROAD.IPEKYOLU.SRIIG.INTL.CONSULTANTSGROUP در این همایش شرکت داشتند.
این همایش در زمینه بررسی فرصت های سرمایه گذاری با موضوع حمل و نقل، بنادر و شهرسازی، شیلات و کشاورزی، زیرساختهای مالی و اقتصادی، صنایع و معادن، پتروشیمی، نفت و گاز، نیرو (آب و برق)، گردشگری، اکوتوریسم دریایی و منطقه آزاد چابهار در تاریخ 4 و 5 بهمن ماه جاری در محل تالار همایش های بین المللی منطقه آزاد چابهار در استان سیستان وبلوچستان برگزار شد.
اهداف برگزاری این همایش که در طی جلسات و پانل های تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گرفت عبارتند بودند از :
1. معرفی سواحل مکران و فرصتهای سرمایهگذاری در منطقه.
2. ارائه و بررسی برنامههای دستگاههای اجرایی در راستای توسعه منطقه.
3. آشنایی سرمایهگذاران داخلی و خارجی با ظرفیت های سرمایهگذاری در منطقه.
4. پیگیری سیاستها و اهداف کلان جمهوری اسلامی ایران در توسعه سواحل مکران.
5. ایجاد فضای مناسب جهت تعامل مستقیم بین مسئولین و دست اندرکاران وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی با سرمایه گذاران داخلی و خارجی.
تفاهم نامه های امضاء شده در حضور معاون اول رییس جمهور در این همایش بین المللی بدین شرح است:
تفاهم نامه راه اندازی شهرک تخصصی شیلات میان سازمان منطقه آزاد چابهار و شرکت CHIR چین
تفاهم نامه چهار جانبه احداث شهرک لوجستیک میان سازمان منطقه آزاد چابهار، شرکت MHD، شرکت رباط همسفران فارس و سازمان اقتصادی کوثر
تفاهم نامه سه جانبه ایجاد کنسرسیوم تاسیس و راه اندازی زیرساخت های شهرک های صنعتی میان سازمان منطقه آزاد چابهار، شرکت جهان پارس و شرکت سی تیک چین
تفاهم نامه سرمایه گذاری در امور زیرساخت ها و احداث پارک های صنعتی میان سازمان منطقه آزاد چابهار و شرکت پوسکو چین
تفاهم نامه تاسیس شهرک تخصصی مشترک ایران و هند
تفاهم نامه ساخت نیروگاه میان شرکت پتروشیمی نگین مکران و شرکت مپنا
تفاهم نامه احداث شهر جدید تیس میان شرکت مکران و شرکت رامشار
این همایش با اهداف آشنایی دانشگاه های جاده ابریشم با یکدیگر و تبادل تجارب آکادمیک، تبادل ایده ها و دیدگاه ها به منظور افزایش همکاری اقتصادی و فرهنگی در میان کشورهای جاده ابریشم، آشنایی کارشناسان و سازمان های تجاری کشورهای مختلف با روش های گسترش و توسعه ترابری در جاده ابریشم، معرفی ظرفیت های سرمایه گذاری، تجارت، ترابری، جهانگردی و فرهنگی منطقه چابهار به عنوان یکی از مهم ترین مراکز بین المللی تجارت در آینده و ایجاد پیوند میان نمایه های فرهنگی، علمی، تجاری و اقتصادی به منظور افزایش کیفیت و کمیت همکاری میان کشورهای جاده ابریشم با محورهای حمل و نقل چند منظوره (ریلی، جاده ای، هوایی و دریایی) در جاده ابریشم، سرمایه گذاری داخلی و خارجی در حوزه ترابری جاده ابریشم، ظرفیت های گردشگری و همکاری های فرهنگی در حوزه جاده ابریشم، توسعه پایدار و ترابری جاده ابریشم، بیمه و ترابری در جاده ابریشم، امنیت و ترابری در جاده ابریشم، صلح و دیپلماسی ترابری در جاده ابریشم، قوانین تجاری و اقتصادی در ترابری جاده ابریشم ، نقش سازمانها و نهادهای منطقه ای و بین المللی در پیشبرد دیپلماسی ترابری در جاده ابریشم، و مزیت های رقابتی در جاده ابریشم به همت موسسه آموزش عالی اکو و دانشگاه علامه طباطبایی و با حضور شبکه دانشگاه های کشور راه ابریشم در منطقه آزاد چابهار برگزارشد
و دکتر موسی زاده : رییس گروه مشاوران بین المللی راه ابریشم در راستای حوزه اهمیت استراتژیک منطقه آزاد چابهار و جایگاه استراتژیک ایران در توسعه پایدار و ترابری کریدورهای حمل و نقل شرق به غرب و شمال به جنوب در پانل های تخصصی مربوط به همایش جاده ابریشم و دیپلماسی ترابری بر نقطه نظرات ذیل تاکید و موضوعاتی را بیان نمودند
در آیندهای نه چندان دور مبادلات تجاری اروپای شرقی و کشورهای آسیای میانه، از طریق کریدور شمال-جنوب به انجام میرسد، یک حقیقت انکارناپذیر است و نقش مناطق محوری در این کریدور، وضعیتی فوقالعاده را فراروی سیاستگذاران و برنامهریزان سیاسی و اقتصادی این مناطق قرار داده است.
ازآنجاکه فعالیتهای تجاری جهان سرعتی فزاینده دارند، این قبیل سیاستها و برنامهها، پیچیده و چندوجهی شده و مسئله «لجستیک» کالاهای تجاری و ترانزیتی و یافتن سازوکارهایی بهینه که در کوتاهترین زمان ممکن، کمهزینهترین شیوه و ایمنترین و باکیفیتترین کانالهای دسترسی به بازارهای هدف را تسهیل کرده و تثبیت و پایدار کند مورد مطالبه تمامی فعالان عرصه بازرگانی و اقتصاد جهانی است.
تجربه نشان داده است که مسیرهای دریا، منبع اصلی فعالیتهای اقتصادی جهان به شمار میآیند. دو بندر گوادر پاکستان و چابهار ایران، نهتنها در پاکستان و ایران، بلکه در چشمانداز اقتصادی و جغرافیایی جهان برای چین، هند و جمهوریهای آسیای مرکزی بسیار اهمیت دارند. هر دو به لحاظ اقتصادی و استراتژیک، ورودی بدون مانع به اقیانوس هند دارند. بر اساس گزارش مؤسسه بروکینگز، روزانه حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت (معادل ۴۰ درصد عرضه نفت جهان و ۶۴ درصد تجارت نفت جهان)، از طریق اقیانوس هند، با در نظر گرفتن تنگه هرمز ۳۰ درصد تنگه مالاکا ۲۷ درصد و تنگه بابالمندب ۷ درصد ترانزیت میشود.
نگاهی به چگونگی شکلگیری جاده ابریشم جدید و پروژههای آن ازجمله کریدور اقتصادی چین–پاکستان و تأثیر آن بر دو بندر چابهار و گوادر قابلتأمل است. در اینجا میخواهم جهت پرداختن به موضوع ترانزیت و حملونقل در کریدور شمال-جنوب، اشارهای کوتاه به تاریخچه جاده ابریشم جدید داشته باشم؛ در سپتامبر ۲۰۱۳ زمانی که «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در سفر به کشورهای آسیای مرکزی، طرح ابتکار کمربند اقتصادی جاده ابریشم(One Belt One Road) را با هدف ایجاد زیرساختهای لازم برای همکاریهای منطقهای مطرح کرد مشخص بود که چین طرحی استراتژیک برای حضور در اقیانوس هند دارد.
چینی ها به دنبال این هستند که چین و آسیای مرکزی دستبهدست هم دهند و کمربند اقتصادی جاده ابریشم را برای همکاریهای بیشتر در منطقه بسازند. طرح جاده ابریشم چین احیای جاده ابریشم قدیم و توسعه آن را مدنظر دارد. این طرح با دو گونه خشکی-دریایی بر آن است تا شرق آسیا را به آسیای مرکزی، آسیای مرکزی را به غرب آسیا و غرب آسیا را به مدیترانه و شرق اروپا متصل کند، همچنین طرح جاده ابریشم دریایی، بر آن است تا دریای جنوبی چین را به دریای مدیترانه متصل کند.
گسترش تجارت در کریدورهای ترانزیتی در حال ظهور، تأثیر متفاوتی بر کشورها خواهد گذاشت. این خطوط جدید، چین، اروپا، هند و روسیه را قادر خواهد کرد که کالاهای با ارزش بالا را بهصورت کارآمدتری از انتقال آن با کشتی، با خطوط ریلی مبادله کنند. منطقه اورال در روسیه و غرب سیبری به کریدورهای تجاری کارآمد در هند، جنوب شرق آسیا و خاورمیانه دسترسی خواهند یافت. ترکیه و جمهوری آذربایجان به کشورهای ترانزیتی مهم تبدیل خواهند شد که از طریق ایران و آسیای مرکزی، شرق را به غرب متصل میکنند.
قزاقستان و ازبکستان هر دو از گسترش خطوط شمال-جنوب که شمال اروپا و روسیه را به خلیجفارس و دریای عمان پیوند میدهد، سود خواهند برد. ازبکستان، ترکمنستان و تاجیکستان قادر خواهند بود با ارزشترین محصولات کشاورزی و پنبه خود را بهجای صادرکردن به روسیه و طی مسافت ۷ هزار کیلومتری و گذر از دریای بالتیک، مستقیماً به بازارهای در دسترس در جنوب آسیا صادر کنند؛ این امر انحصار صادرات روسیه را بر کشورهای منطقه خواهد شکست.
با تکمیل جاده ابریشم و این خطوط جدید، ترکمنستان نیز به خریداران متعدد نفت و گاز دسترسی پیدا خواهد کرد. افغانستان نیز از مزایای عواید ناشی از ترانزیت و مالیات حملونقل بهره خواهد برد ودر این میان توسعه سرمایه گذاری در زیرساخت های حمل و نقل ریلی-جاده ای-هوایی-بندری-گمرکی و ترانزیتی مناطق استراتژیکی همچون بندر چابهار-بندر آستارا-بندرانزلی و راه های مواصلاتی بین المللی شمالغرب کشور (آذربایجان غربی و شرقی ) ایران بویژه جلفا و بازرگان و نگاه ویژه از سوی دولت مردان ودلسوزان توسعه ی پایدار کشور در قالب هاب اقتصادی-تجاری-ترانزیتی-لجستیکی به این مناطق ذکر شده ی کشور سهمی اساسی در احیای جایگاه واقعی کشورمان در حمل و نقل بین المللی منطقه ای و بین کشورهای راه ابریشم در آینده داشته باشد-